Wat is een Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid?
Een Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) maakt producenten en importeurs verantwoordelijk voor de gehele cyclus van een product, tot en met de afvalfase. De overheid wil daarmee bedrijven stimuleren om een stijgend percentage afval voor hergebruik en recycling in te zetten en als nieuwe grondstof beschikbaar te krijgen. Ook andere sectoren, zoals autobanden, auto’s matrassen, verpakkingen en elektrische apparaten werken met UPV. In andere EU-landen gelden al vergelijkbare regels en UPV-wetgeving is vanaf 2025 overal in de EU verplicht.
Nu geldt er een Besluit UPV Textiel, dit is een wettelijke verplichting en is in werking getreden op 1 juli 2023. Met het Besluit UPV Textiel worden producenten en importeurs van kleding en huishoudtextiel verantwoordelijk voor de afvalfase van producten die zij in Nederland op de markt brengen. Deze zal medio 2026 in Nederland worden uitgebreid naar schoenen. Alle Europese landen zijn hiertoe verplicht, maar het is aan de lidstaten hoe zij hier invulling aangeven.
Het Besluit UPV Textiel stelt producenten en importeurs individueel verantwoordelijk voor:
- De organisatie van een passend gescheiden inzamelsysteem plus de financiering hiervan.
- De verplichting te zorgen voor recycling en hergebruik van het ingezamelde textiel en schoenen.
De overheid gaat net als bij de textiel hierop doelen stellen. Schoenen is een ander product dan textiel, Het is daarom belangrijk dat er in opmaat naar de invoering van de wet wordt gewerkt met de juiste cijfers, zodat de doelen voor hergebruik en recycling behapbaar en uiteindelijk ook beheersbaar zijn.
Help ons aan de juiste onderbouwing!
Wij doen daarom aan jou de oproep om via een beknopte vragenlijst markcijfers aan te leveren. Op basis van deze marktcijfers kunnen wij inschattingen maken richting het ministerie. De verwerking van de gegevens gebeuren onder strikte voorwaarden. Alle publicaties richting CAST, INretail en het ministerie zal gebeuren op geaggregeerd niveau. Het publiceren van individuele gegevens is niet toegestaan. Jouw ingevulde gegevens zijn dus niet individueel herleidbaar.
Waarom is dit onderzoek belangrijk voor jou als organisatie?
- Linksom of rechtsom zal er een bijdrage komen voor schoenen.
- De uitkomst van het onderzoekt bepaald mede invloed op de bepaling van het percentage waarin je verantwoordelijk wordt gemaakt voor jouw afvalstroom van de door jou op de markt gebrachte producten.
Donderdag 5 september is de vragenlijst uitgestuurd via de e-mail. Heb jij nog geen e-mail ontvangen? Stuur dan een bericht naar info@cast.nl. Graag zien we jouw antwoorden op de enquête vóór 10 september 2024 retour. Alvast dank voor jouw waardevolle medewerking voor dit belangrijke onderzoek.
Mocht je vragen hebben over de inhoud van deze uitvraag?
Neem dan contact op met: Marijn Verschure - m.verschure@cast.nl