CAST Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes & trends in de schoenenbranche.

Ontdek het 5-stappenplan voor een succesvol Digital Product Passport

Ontdek het 5-stappenplan voor een succesvol Digital Product Passport

Ben je klaar om jouw bedrijf toekomstbestendig te maken? Ontdek hoe je eenvoudig kunt starten met het Digital Product Passport (DPP) en voldoe straks niet alleen aan wetgeving maar profiteer van de voordelen van duurzaam ondernemen.

Wat is een Digital Product Passport?
Het DPP is een belangrijke bouwsteen van de Green Deal, het plan waarmee de Europese Unie in 2050 een circulaire economie wil realiseren. Een Digital Product Passport (DPP) biedt gedetailleerde informatie over de duurzaamheid van producten, zoals
materiaalsamenstelling, herkomst en recyclingmogelijkheden. Het helpt gebruikers duurzamere keuzes te maken en draagt bij aan de transitie naar een circulaire economie.Uiteindelijk moeten alle producten die op de Europese markt komen een DPP hebben, echter textiel is in 2027 als een van de eerste productcategorieën aan de beurt.

De wetgeving is nog niet in beton gegoten, maar je kunt nu al beginnen met het verzamelen van data en het maken van DPP’s om jouw marktpositie te versterken. Door nu te starten, kun je jouw bedrijf voorbereiden op toekomstige regelgeving en profiteren van de voordelen van een duurzame bedrijfsvoering.

Het 5-stappenplan

Stap 1: Wat wil je bereiken?
Een DPP biedt een kans om als bedrijf toekomstbestendig te worden en waarde te creëren voor zowel consumenten als andere stakeholders. Het is een kapstok voor nieuwe (circulaire) businessmodellen. Door transparantie en duurzaamheid te bevorderen, kun je je onderscheiden in de markt en consumenten aantrekken die waarde hechten aan milieuvriendelijke producten.

Stap 2: Stel een DPP team samen
Het DPP gaat een belangrijke rol spelen voor bedrijven, ketenpartners, consumenten en recyclers. Het is een middel dat alle actoren helpt om duurzamere (en daardoor bewuste) keuzes te kunnen maken. Betrek daarom naast de sustainability en ICT-manager ook inkoop en directie erbij. Een goed samengesteld team kan de implementatie van het DPP stroomlijnen en ervoor zorgen dat alle relevante gegevens kunnen worden verzameld.

Stap 3: Bepaal welke data je nodig hebt
Inventariseer waar je de benodigde data in je systemen staat en waar je die eventueel nog vandaan moet halen.

De data die DPP’s naar verwachting moeten bevatten kun je grofweg onderverdelen in vier groepen:

1. Informatie voor het optimaliseren van de gebruiks- en levensduur van het product.
Hoe je een product kunt onderhouden, repareren, refurbishen, wassen en reinigen.

2. Informatie over het recyclen van het product.
Wat doe je als het product niet meer bruikbaar is? In het DPP staat informatie over waar het product gedeponeerd kan worden, hoe een product mogelijk geassembleerd en uiteindelijk gerecycled (of upcycled) kan worden.

3. Informatie over de materialen in een product.
De zogenoemde Bill of Materials (BoM) van producten gaat verder dan bijvoorbeeld ‘plastics’ of ‘metalen’. Het verschilt per bedrijf en per product hoe gespecificeerd deze BoM is. Maar voor alle producten gaat het in elk geval om de herkomst, de percentages, of materialen gerecycled zijn en de mogelijke aanwezigheid van schadelijke stoffen.

4. Sociale informatie en impactcijfers.
Het is niet direct verplicht, maar om consumenten duurzame keuzes te kunnen laten maken, kun je ook sociale en milieuaspecten in de productieketen meenemen. Denk dan aan certificeringen, audits, impactcijfers, de CO2- uitstoot en het water- en energieverbruik.

Stap 4: Kies een datasysteem
Zorg ervoor dat alle betrokken systemen eenvoudig informatie kunnen vastleggen en uitwisselen. En vind het wiel niet opnieuw uit. Maak gebruik van bestaande bouwblokken en de data-infrastructuur die je nu al gebruikt, zoals PIM-, ERP- en DPP-systemen en gestandaardiseerde productidentificatietools zoals GS1 artikelcodes (GTIN’s) en QR Codes powered by GS1 met Digital Link. Deze systemen helpen bij het efficiënt verzamelen en delen van productinformatie.

Stap 5: Gebruik en opschaling van het DPP
Begin klein met een product, evalueer en leer en schaal op. Maak gebruik van praktijkvoorbeelden om te zien hoe de implementatie van DPP’s er in de praktijk uit kan zien. Door het DPP op te schalen, kun je de voordelen ervan maximaliseren en jouw bedrijf positioneren als een leider in duurzaamheid.

Hoe is het 5-stappenplan tot stand gekomen?
Het 5-stappenplan is ontwikkeld door de expertgroep DPP van ShoppingTomorrow, onder leiding van PwC en met deelname van 35 fabrikanten, retailers en andere experts. GS1 Nederland was sponsor van de expertgroep en heeft inhoudelijk bijgedragen aan het stappenplan. Het plan is gebaseerd op de nieuwste inzichten en praktijkvoorbeelden om bedrijven te helpen bij de implementatie van het DPP.

Wil je meer weten over hoe je aan de slag kunt gaan met het Digital Product Passport? Bekijk dan het volledige stappenplan via onderstaande button.

Volledige stappenplan

Bron: GS1

Meer nieuws

Zoek een merk

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...