The Crown
Een van de meest veelbesproken series van dit jaar is ‘The Crown’, specifiek het vierde seizoen waar prinses Diana haar debuut maakt. Kostuumontwerper Amy Roberts maakte overtuigende reconstructies van Diana’s iconische trouwjurk, maar misschien wat nog wel het meest interessantst is zijn de Sloane Ranger-outfits. Deze outfits zijn compleet met tuinbroeken en gebreide truitjes. De getailleerde pakken van prins Charles en de Missoni-looks van prinses Anne zijn het bestuderen waard.
Black is King
Eind juli verscheen Beyoncé haar langverwachte album ‘Black is King’. Dit is een 85 minuten durende audio- en videospektakel gebaseerd op het verhaal van de Lion King. Beelden van het verhaal worden afgewisseld met clips van Beyoncé, zwervend door woestijnlandschappen of dansend in een verlaten pakhuis. Behalve een grootse clip geldt de film ook als wereldwijd podium voor zwarte ontwerpers en modemerken. Zo draagt ze een knallend grafisch jasje van ontwerper Loza Maléombho en een glitterend gewaad van Tanaya Henry’s merk Lace By Tanaya.
The Personal History of David Copperfield
Dit is een sprookjesachtige en tegelijkertijd frisse filminterpretatie van Charles Dickens. Dev Patel speelt de charismatische Copperfield die een avontuurlijk bestaan leidt in Engeland in de jaren 1840. De kostuums zijn gebaseerd op zwart-witfoto’s uit die tijd. Er zijn ruisende rokken en strakke dandypakken, maar het hoogtepunt is toch Copperfield’s losse, landelijke combinatie van een bruin geruite broek, crèmewitte geruite blouse met pofmouwen en een staalblauw gilet.
The Queen’s Gambit
Dit is een nieuwkomer op Netflix, het is een spannende en aangrijpende serie over de jonge schaakkampioen die in korte tijd naar grote hoogten stijgt, maar ten onder gaat aan haar eigen succes. Hoofdrolspeler Anya Taylor-Joy zou zomaar eens een van de mode-iconen van 2021 kunnen worden. Haar geraffineerde filmgarderobe is een inspiratiebron voor vele ontwerpers. De kostuums werden ontworpen door Gabriele Binder.
Helmut Newton: The Bad and the Beautiful
Deze lijst zou niet compleet zijn zonder aandacht te besteden aan de grootste modedocumentaire van het jaar. Newton, die was overleden in 2004, was een van de meest invloedrijke modefotografen van de 20ste eeuw. Zijn provocatieve, erotisch geladen foto’s werden tekenend voor het beeld van de jaren 1960. De documentaire gaat over zijn leven, zijn werk en zijn muzes.
Colette Mon Amour
Dit was ook een goede documentaire. Deze film toont de laatste zes maanden van het bestaan van de Parijse conceptstore Colette, vanaf de aankondiging van sluiting in 2017 tot en met de laatste dag in 2018. De mensen die er werkten staan centraal en de historische samenwerkingen met kunstenaars, muzikanten en modeontwerpers. Met commentaren van onder meer Kanye West.
The Last Stitch
Dit is een teder documentaireportret van een kleermakerskoppel uit Hong Kong dat in de jaren negentig naar Canada verhuist om daar een nieuw kleermakersbedrijf op te starten. Hun zoon, Alfred Sung, legt vast hoe zij Hong Kong verlaten en hun plek vinden in Toronto en hoe ze daar met passie en toewijding opnieuw invulling geven aan het uitstervende beroep.