CAST Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes & trends in de schoenenbranche.

Steunpakket wordt uitgebreid door aangescherpte maatregelen

Steunpakket wordt uitgebreid door aangescherpte maatregelen

Het dagelijks leven gaat zoveel als mogelijk door, maar vanaf zondag 28 november gaat Nederland in elk geval voor de komende drie weken vanaf 17.00 uur dicht. Voor de getroffen ondernemers komt er extra financiƫle steun.

De corona cijfers blijven de afgelopen tijd alleen maar oplopen, hierdoor is het kabinet genoodzaakt om strenge maatregelen te hanteren. Na vele lockdowns heeft Nederland na zondag 28 november te maken met een avondlockdown. Dit houdt in dat vanaf 17:00 bijna alles gesloten is, waaronder de horeca, niet-essentiële winkels, bioscopen en theaters. Alleen essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen geldt een uitzondering. Deze winkels blijven open tot 20:00. 

Er was sprake van een nieuwe winkelsluiting, maar gelukkig kwam dit niet zover. Niet alleen voor de winkels, maar ook voor de consument is dit een enorme opluchting. Voor de consument is het prettig dat zij de komende weken in ieder geval hun decemberaankopen kunnen blijven doen tot 17:00. 

Het dragen van een mondkapje en de 1,5 meter afstand regel wordt ook aangescherpt.  Die gelden vanaf zondag ook op alle plaatsen waar bezoekers een vaste zitplaats hebben, zoals restaurants, en doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Dat betekent dat de locaties volgens de 1,5 meter-norm moeten worden ingericht en er minder mensen tegelijk binnen kunnen zijn. 

Als gevolg van de verdergaande beperkingen wordt het financiële steunpakket fors uitgebreid, waarmee bijna 2,2 miljard euro is gemoeid. Om te beginnen keert de NOW-loonsubsidie terug. Ondernemers die 20 procent omzetverlies of meer hebben door de coronarestricties, kunnen voor de maanden november en december de NOW 5 aanvragen. Daarvoor is ongeveer 1,5 miljard euro gereserveerd. Zij krijgen 85 procent van de loonkosten vergoed (dit geldt ook voor de salarissen van medewerkers met een flexibel contract), met september 2021 als referentiemaand. Starters die uiterlijk op 30 september 2021 zijn begonnen, kunnen een voorschot aanvragen voor de subsidie. Het streven is dat werkgevers nog in december een aanvraag kunnen indienen.

Het subsidiepercentage van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), die al van kracht was, wordt voor het vierde kwartaal van 2021 verhoogd van 85 procent naar 100 procent. Ondernemers kunnen hier aanspraak op maken als ze meer dan 30 procent omzetverlies lijden ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020. Midden- en kleinbedrijven kunnen maximaal 550.000 euro uitgekeerd krijgen, niet-mkb-ondernemingen maximaal 600.000 euro. Daarnaast wordt de staatssteungrens van 1,8 miljoen euro naar 2,3 miljoen euro verhoogd.

Verder wordt het belastinguitstel voor ondernemers tot eind dit jaar verlengd. Ondernemers die nog niet eerder uitstel aanvroegen of hun schulden al hebben afgelost, kunnen alsnog uitstel aanvragen. Dit geldt ook voor de kwartaaluitgiftes over eind 2021, die normaliter in januari 2022 worden betaald. De invorderingsrente over belastingschulden blijft een half jaar langer op 0,01 procent en komt daarna stapsgewijs terug op het oude niveau; op 1 juli 2022 gaat het percentage naar 1 procent, op 1 januari 2023 naar 2 procent en op 1 januari 2024 naar 4 procent.

Het kabinet trekt ook 40 miljoen uit om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Dat geld is bedoeld om in samenwerking met werkgevers, de uitzendbranche, gemeenten en het UWV een ‘extra impuls te geven aan het matchen van werkzoekenden en werkgevers’.

Bron: Schoenvisie

 

Meer nieuws

Zoek een merk

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...