CAST Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes & trends in de schoenenbranche.

Nieuwe naam en een nieuw concept: Schoenenkwartier

Nieuwe naam en een nieuw concept: Schoenenkwartier

Het Nederlands Leder en Schoenenmuseum heropent op 16 april 2022 de deuren in hartje Waalwijk als het Schoenenkwartier. De nieuwe naam zegt het al: het wordt veel meer dan een museum alleen.

Het Schoenenkwartier is gevestigd in de westvleugel van het Kropholler-gebouw aan het Raadhuisplein, in het centrum van Waalwijk. De nieuwe naam verraadt het al! Het Schoenenkwartier is niet alleen een museum, maar het Schoenenkwartier zal ook als ontwikkel- en kenniscentrum fungeren met werkplaatsen voor ontwerpers, makers en studenten. Verder wordt er gewerkt aan samenwerkingsverbanden met andere (inter)nationale instituten, onder meer gericht op het verduurzamen van de sector.

De werkplaatsen zijn op de begane grond te vinden, net als de museumwinkel en het café. Het museale deel van deze verdieping is ingericht als fabriek en leert bezoekers meer over het productieproces achter de schoen. Op de eerste etage ligt de focus vooral op het erfgoed van De Langstraat. De Langstraat was het vroegere centrum van de Nederlandse leer- en schoenenindustrie. Ondanks dat de productie anno 2021 vrijwel volledig verdwenen is, vindt een groot deel van de handel nog steeds in en rondom Waalwijk plaats. Schoenengiganten zoals Van Haren, Unlimited Footwear Group en etc zijn nog steeds in Waalwijk gevestigd. Ook bevindt het kenniscentrum zich op de eerste verdieping. 

Het Schoenenkwartier heeft ook zijn eigen museumcollectie met een groot aantal stukken van nationale grootheden, zoals Jan Jansen, Peter Popps en Charles Bergmans. Een groot deel van deze collectie is op de tweede verdieping te zien. Hier ligt de nadruk op de verschillende gedaanten van de schoen. Van de stilettohak tot de plateauzool, van de Nike Air Max tot de Balenciaga Triple S-sneaker – ze komen allemaal voorbij. Hier vindt ook twee keer per jaar een wisselexpositie plaats waar evenementen, workshops en andere activiteiten aan worden gekoppeld.

Bron: Schoenvisie

Media: Schoenvisie

Meer nieuws

Zoek een merk

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...