CAST Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes & trends in de schoenenbranche.

Niet-essentiële winkels mogelijk dicht

Niet-essentiële winkels mogelijk dicht

Na Duitsland wil Nederland waarschijnlijk ook de niet-essentiële winkels sluiten. Dat melden ingewijden aan NOS en RTL Nieuws. INretail is druk bezig met dat te voorkomen door goed duidelijk te maken dat het sluiten van de winkels niet gaat helpen om de besmettingen in te dammen, melden ze via Instagram.

Tot nu toe heeft het kabinet het nog ontzien, omdat de economische gevolgen groot zouden zijn. Maar nu het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, komt het er mogelijk toch van. INretail zegt hier het volgende over: “wij zien tot op heden geen verband tussen de besmettingen en winkels. In 99% van de 2500 winkelgebieden is het rustig. De verwachting is dat dit de komende dagen ook het geval zal zijn. In de 25 gebieden waar het wellicht (in de middag) op enkele dagen drukker zal zijn kan dit met lokaal maatwerk opgelost worden. We blijven onderbouwen dat we de veiligheid goed hebben georganiseerd en dat winkels open kunnen blijven. Zeker voor kerst om een stormloop op aankopen te voorkomen. Spreiding blijft hierbij zeer belangrijk.”

Het besluit van de oosterburen speelt hier ook een rol in. In Duitsland is namelijk zojuist een lockdown aangekondigd. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad is daarom voorstander van de strengere maatregelingen. "Het verschil met Duitsland wordt anders te groot." Ook vreest Bruls dat de Duitsers uit de grensstreek hier komen winkelen. "Dat is niet uit te leggen en ongewenst", zegt Bruls.

In het weekend heeft INretail al een dringend beroep op het kabinet gedaan om de winkels open te houden. "Er werken 800.000 mensen in de detailhandel waarvan het merendeel thuis zou komen te zitten. Er is een intelligentere aanpak dan een totale lockdown."

Premier Mark Rutte overlegde zondag met de meest betrokken ministers over de strengere maatregelen. Maandag middag komt de voltallige ministerraad bijeen. Volgens ingewijden is het vrijwel zeker dat zogenoemde doorstroomlocaties als musea, pretparken en bioscopen worden gesloten. Deze moesten eerder ook al twee weken dicht. Rutte geeft maandag om 19:00 uur een toespraak vanuit zijn kantoor.

INretail zal er alles aan doen om de winkels open te houden. Zo maken ze ook naar de media hun standpunt duidelijk en blijven ze knokken. “Mede dankzij de inzet van de ondernemers voor veilige winkels en winkelgebieden zijn we nog steeds open. We zijn ervan overtuigd dat we dit kunnen volhouden.”

In Duitsland gaan de niet-essentiële winkels vanaf aanstaande woensdag tot 20 januari 2020 dicht. Ook de vuurwerkverkoop wordt verboden. Wel blijven supermarkten, apotheken en drogisterijen open.

Bron: RETAILTRENDS 
INretail via Instagram

Meer nieuws

Zoek een merk

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...