Ministerie: toch geen uitverkoopverbod om winkeliers te helpen

Ondanks de oproep voor een uitverkoopverbod om kleine winkeliers te beschermen, komt dit verbod er toch niet. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat weten dat dit juridisch niet haalbaar is.

Het verbod op uitverkoop moest kleine ondernemers helpen te concurreren met grote bedrijfen die geopend konden blijven en stunten met prijzen. Het ministerie deed onderzoek naar de haalbaarheid van een verbod vanwege een petitie van een onderneemster die ruim 6000 keer werd ondertekend. Nu blijkt dat het juridisch mogelijk maken van een verbod voor online winkels op korte termijn onmogelijk is.

Het verbod zou met een spoedwet geregeld kunnen worden, maar die moet alsnog door de Eerste en Tweede Kamer goedgekeurd worden. Zelfs als daar een meerderheid zou zijn voor het verbod, dan zou het hele traject naar schatting alsnog drie maanden duren. Niet op tijd om dus in die tijdelijke nood voor een verbod te voorzien.

Ondernemers hebben zelf ook geen duidelijke voorkeur voor een verbod of niet. Het is überhaupt niet snel te regelen, zo ziet het kabinet ervan af. Winkeliers die in de problemen komen kunnen een beroep doen op de steunmaatregelen van de overheid.

Bron: RTLZ

Meer nieuws

Zoek een merk

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...