5 tips om zo lang mogelijk van jouw wandelschoenen te genieten

Voldoende bewegen is ook in tijden van corona heel belangrijk. Hoe kun je zo lang mogelijk van jouw wandelschoenen genieten? LOWA geeft vijf tips voor het goed onderhouden van je schoenen.

Met LOWA ben je verzekerd van een kwalitatief goede schoen met een hoog draagcomfort. En daar wil je ook zo lang mogelijk van genieten. Lees snel verder voor het stappenplan om zo lang mogelijk van jouw wandelschoenen te genieten.

Stap 1: Voorbereiding

Droog je schoenen in een goed geventileerde ruimte, maar niet bij een warmtebron. Het leer kan door de warmte uitdrogen of breken. Verwijder de veters, zodat de onderhoudsmiddelen ook op de verborgen gedeelten van de schoen komen. Haal de binnenzolen uit de schoenen. Dit is vooral belangrijk na meerdaagse tochten, juist in de inlegzolen verzamelt zicht veel vocht.

onderhoudstips-stap1-1-.png 

Stap 2: Basisreiniging

Borstel je schoenen grondig af, zodat het leer weer luchtdoorlatend en ademend wordt. Maak ze vervolgens schoon met warm water en een borstel. Laat de schoenen drogen in een goed geventileerde ruimte. Zet ze in geen geval te drogen in de zon, in de badkamer, bij de verwarming of in de auto. Het natte leer kan dan 'verbranden', waarbij barsten ontstaan die niet kunnen worden hersteld.

onderhoudstips-stap2.png

Stap 3: Impregneren

De schoenen moeten licht vochtig zijn als je ze inspuit met een impregneerspray. Door de ver geopende poriën kan de impregnatie diep doordringen in het materiaal. Na 24 uur is de werking volledig geactiveerd. De schoenen zijn nu weer water- en vuilafstotend. Na ongeveer drie weken neemt het effect af. Regelmatig opnieuw impregneren vooromt de opname van water en vuil.

onderhoudstips-stap3.png

Stap 4: Onderhoud

Als je leren schoenen veel draagt en ze dus vaak worden blootgesteld aan vocht, behandel ze dan met onderhoudsmiddelen. Leer dat niet is onderhouden droogt uit, wordt bros en scheurt in. Geef je schoenen voldoende tijd om goed te drogen. Voorafgaand aan een tocht moet je de schoenen nogmaals impregneren. Let op: dit geldt niet voor schoenen van synthetisch materiaal.

onderhoudstips-stap4.png

Stap 5: Opslag

Berg de schoenen op een droge, goed geventileerde plaats op in een schoenenzak of in de schoenendoos. Om de vorm van de schoen te behouden, is het raadzaam om een houten schoenspanner te gebruiken. Zo blijft de vorm van de schoen behouden en voorkom je dat er buiglijnen ontstaan. Je kunt ook opgepropt krantenpapier in de neus van de schoen duwen.

onderhoudstips-stap5.png

Bekijk uitgebreide video (met Engelse ondertiteling) van LOWA

Bezoek LOWA in showroom 201-203 @CAST

Meer nieuws

Zoek een merk

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...