INretail tegen de staat: uiterlijk vrijdag uitspraak over rechtszaak heropening winkels

Brancheorganisatie INretail stond gisterochtend bij de rechter in Den Haag om via een kort geding de heropening van winkels af te dwingen bij de Staat. Het nog steeds gesloten houden van de winkels treft zo’n 56.000 zaken die samen 700 miljoen omzet per week mislopen.

Click & Collect en winkelen op afspraak draagt volgens INretail niet genoeg bij aan het overeind houden van de retailbranche. ‘Als deze winkels langer gesloten blijven, leidt dit tot een golf van faillissementen, werkloosheid en een onverantwoorde krimp van de economie’, stelde een van de drie advocaten van de brancheorganisatie tijdens de zitting.

Winkels kunnen veilig open, met inachtneming van de geldende veiligheids- en hygiënemaatregelen, stelt de retailbranche. Zo is ook te zien in België, waar er een daling in het aantal besmettingscijfers te zien is terwijl de winkels open zijn en alle veiligheids-/hygiënemaatregelen in acht nemen.

De Staat verweert zich echter met het argument dat de vergelijking met België een selectieve vergelijking is en blijft bij het genomen besluit. Zij zijn bang dat mensen winkelen als een uitje gaan zien met als gevolg: te veel reisbeweging.

Het uiteindelijke besluit van de rechter zal uiterlijk vrijdagochtend 12 maart bekend worden gemaakt.

Meer nieuws

Zoek een merk

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...