Dit moet je weten als winkelier over de nieuwe mondkapjesplicht

Veel consumenten en retailers droegen al mondkapjes, maar vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje in publieke ruimtes verplicht. Dit geldt dus ook voor in de winkels. Hieronder lees je wat je als winkelier moet weten over de mondkapjesplicht.

De nieuwe coronamaatregelen zijn op dinsdag 1 december ingegaan. Een van de nieuwe maatregelen is dat het nu verplicht is om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. Deze maatregel geldt ook voor alle winkels, voor zowel tijdens en na openingstijden. Het kapje mag echter wel af als mensen een vaste zitplaats hebben, dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens een adviesgesprek. Maar bij het opstaan moet het mondkapje weer op. Wanneer je de mondkapjesplicht niet naleeft, riskeer je een boete van 95 euro. De maatregel geldt vanaf 13 jaar. Ondanks de mondkapjesmaatregel is het nog steeds noodzakelijk om 1,5 meter afstand te houden.

Waar moet een mondkapje aan voldoen?

Het gaat om maskers die de mond en de neus volledig bedekken. Een sjaal of bandana omslaan is geen optie, ook een face shield mag niet (voor de face shield zijn wel bepaalde uitzonderingen).

Eerste verantwoordelijkheid bij winkelier

Een woordvoerder van het OM zegt dat de eerste verantwoordelijkheid voor het handhaven van de mondkapjesplicht in winkels bij de retailer ligt. Zij moeten een actief en duidelijk deurbeleid uitvoeren en klanten erop wijzen dat ze een mondkapje moeten dragen. Als klanten geen mondkapje willen dragen, mag je als winkeleigenaar of -medewerker de klant de toegang ontzeggen. De ondernemer zelf kan ook risico op een boete oplopen als hij/zij keer op keer de regels overtreedt.

Beperken in werkzaamheden

De nieuwe maatregel geldt natuurlijk ook voor de ondernemers en hun personeel. Werkgevers moeten maskers aan hun medewerkers beschikbaar stellen of hun de mogelijkheid bieden om deze te declareren. Een volledige werkdag met een mondkapje op werken, kan fysiek erg zwaar zijn. Als een mondkapje het voor de winkelmedewerkers echt onmogelijk maakt om hun werk goed te kunnen uitvoeren, kunnen werkgevers ervoor kiezen om hun personeel een face shield te laten dragen. Dit is een soort spatscherm die het hele gezicht bedekt, de kleine schermen die je op je kin kan zetten mogen dus niet meer. Degene die de face shield draagt moet er wel rekening mee houden dat deze spatschermen wel minder bescherming bieden dan een mondkapje. Dit is omdat de face shields aan de onderkant en aan de zijkanten open is. Daarom is het belangrijk om alsnog die 1,5 meter afstand te houden.

Bron: Schoenvisie 
Beeld: Pexels 

Meer nieuws

Zoek een merk

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...